//
du läser
Företagskultur, Tillväxtföretag, Tillväxtorganisationen

Har du personal eller marionettdockor?

Nicole-MarionettDet finns en övertro på manualer och arbetsbeskrivningar. Ibland kommer osökt känslan att vissa ledningar tror att personalen är robotar. Helt tomma på intelligens och egen förmåga att tänka. Allt, jag säger allt skall dokumenteras in i minsta molekyl, ja ibland till och med ner på atomklyvningsnivå…

Det finns en klar övertro att man kan styra allt med dokument och Excel. Att livet är totalt inrutat. De företag som lever efter detta blir stelare och stelare. Till sist så ligger de orörliga i sin egenproducerade gipsvagga av byråkrati där de sakta men säkert tynar bort.

Snabbväxande företag är duktiga på det omvända. Duktiga på att lita på sin personal som de är mycket noggranna med vem de rekryterar. Även om snabbväxaren har ett skriande personalbehov så tummar man inte på kvalitén i rekryteringen. Man är också duktiga på att ge ansvar och befogenheter, även innan personen kanske är helt mogen för det. Men tilliten tillsammans med att det är tillåtet att gör fel bygger en personalstab som är självgående och initiativrik. Detta ger företaget en styrka i att man kan handla snabbt. Kundernas problem blir snabbt lösta etc. Personalen växer i sina roller och blir vassare för varje dag. En sådan ledning har också personalens förtroende, vilket skapar en trygghet. Omvänt, hur skall man ha förtroende för någon som inte har förtroende för mig?

För att bygga ett framgångsrikt företag behövs en alert och lojal personal som verkligen lever företaget. Då duger det inte att försöka programera personalen med dokument eller att tro att de är marionetter där man hela tiden måste dra i trådarna för att det skall hända något. Nej en stark företagskultur där individen har handlingsfrihet så länge man håller sig inom det staket som kulturen utgör.

Hur har ni det på ert företag? Har ni en självgående personal som hela tiden utvecklas, eller marionetter som inte gör något av sig själv?

 

Lennart pallLennart Bengtsson
Ahrens & Partners

Annonser

About Elitaren

Har i större delen av mitt yrkesverksamma liv arbetat i och även drivit tillväxtföretag. Idag brinner jag för att hjälpa andra att få förmånen att göra denna utmanande och roliga resa. Arbetar med Ahrens & Partners som i snart ett kvarts sekel har forskat på och hjälpt tillväxtföretag. Med vår kunskap och erfarenhet kan vi garantera dig tillväxt!

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: