//
du läser
Entreprenörsskap, Expansion, Lennart Bengtsson, Snabbväxare, Tillväxtföretag

Därför står du stadigast på ett ben!

Hendrick_BloemaertDet finns en utbredd vanföreställning att det är säkrast att ha äggen i olika korgar. Alltså att man skall ha flera olika verksamhetsgrenar för att ha en trygg tillvaro. Ju fler ben att stå på desto stadigare. Tja det låter ju vettigt. Men varning det är en chimär, en villfarelse!

Under de snart tjugofem år som vi har forskat på och arbetat med företag som växer snabbt och lönsamt så är de hårt nischade. Detta ser vi inte minst när vi arbetar med Snabbväxarlistan. En lista som vi i år presenterar för tjugonde året. Företag som har funnits i minst sju år. Omsätter minst 60 miljoner och har minst 60 anställda och har lönsamt vuxit med minst 25% om året under de senaste sex åren. Listan 2013 toppades av Klarna som vuxit med dryg 115% per år i snitt! lönsamt,!!! De jobbar bara med en sak. Betalningar vid internethandel. Alltså mycket smalare än banker som annars gärna vill jobba med detta. Tvåan, Logent, som fokuserat jobbar med logistikbemanning och har lönsamt vuxit med över 103% i snitt under de senaste sex åren. Trean, APQ EL, som lönsamt vuxit med i snitt nästan 99% i snitt under de senaste sex åren jobbar fokuserat med elinstallationer. Det är bara att fortsätta läsningen på listan. Rad efter rad visar att de som lyckas är starkt fokuserade.

Andra mer kända företag som fortsätter att skörda framgångar som också visar på att det är fokusering som befrämjar framgång är till exempel Axis som blivit världsledande på nätverkskameror. Detta framför ”små” diversifierade kollegor som tex Sony. QlikTech som skördar stora framgångar världen över och utmanar företag som SAP och Oracle. QlikTech jobbar med att sammanställa data från olika databaser.

Det kan låta paradoxalt, men stadigast står man faktiskt på ett ben. Lägger du all kraft och fokus på ett område så är också möjligheterna att bli framgångsrik stora. Speciellt om du har förmågan att vända på logiken och tänka utanför boxen. Alltså bättre att vara en smart ”Einbein” istället för en defokuserad tusenfoting som snubblar runt med sina många ben!

Lennart BengtssonLennart Bengtsson
Ahrens & Partners

Annonser

About Elitaren

Har i större delen av mitt yrkesverksamma liv arbetat i och även drivit tillväxtföretag. Idag brinner jag för att hjälpa andra att få förmånen att göra denna utmanande och roliga resa. Arbetar med Ahrens & Partners som i snart ett kvarts sekel har forskat på och hjälpt tillväxtföretag. Med vår kunskap och erfarenhet kan vi garantera dig tillväxt!

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: