//
du läser
Bloggare, Expansion, Lennart Bengtsson, Organisation, Snabbväxare

Bygg en rekryteringsfabrik!

Rekryteringsfabrik 2

Att anställa personal är en vånda för många företag. Att hitta rätt medarbetare i rätt tid och att sedan slussa in dem i verksamheten och att få dem att gro. Speciellt för företag som växer snabbt är det viktigt att ha en process som ser till att man får rätt medarbetare i rätt tid.

En fördel som ett lönsamt snabbväxande och därmed framgångsrikt företag har gentemot ”traditionellt” företag är att man är väldigt attraktiv som arbetsgivare. I ett snabbväxande företag så är ofta karriärmöjligheterna både fler och snabbare för talangfulla medarbetare. Det finns ju ett gammalt talesätt ”Alla vill vara med en vinnare”. Det är självklart att det är attraktivt och eftersträvansvärt att finnas i och omkring en vinnare. Därför är det viktigt att inte bara synas hos sina kunder och tilltänkta kunder utan att synas och marknadsföra sig för sina framtida medarbetare är lika viktigt.

Gå sedan inte i CV-fällan. Dvs att bara rabbla upp alla utbildnings och erfarenhetskrav i sökkriterierna för jobbet/-en. Lägg minst halva krutet på de personliga egenskaperna. Får man inte en person som kan leva enligt den kulturen som finns i företaget så kommer rekryteringen inte att bli lyckad. Misslyckade rekryteringar är dyrbara, både i tid och pengar. Därför är det viktigt att agera snabbt om man gör en felaktig rekrytering. Ett snabbt och snyggt agerande är till en fördel för båda parter i ett sådant fall. Alltså som det heter på ”ren svenska”: Hire for attitude and train for skill”

Alla rekryteringar är viktigt att de blir rätt. I chefsrekryteringar är det ett absolut krav. Så lägg därför mycket krut på dessa. En framgångsfaktor är att göra de flesta rekryteringarna internt och ”krydda upp anrättningen” med externa. Basen internt alltså och sedan lite nya ögon och nytt blod utifrån. På det sättet så stärker företaget sin attraktivitet som arbetsgivare. Karriärvägarna är många och snabba och den fina tillväxkulturen vårdas och späs inte ut så lätt.

Har man arbetat upp företagets status på arbetsmarknaden och blivit riktigt attraktiv så blir så mycket enklare att rekrytera. Dessutom kan du ha personer på ”hold”. Kandidater som sökt jobb, men just nu går det inte. Men eftersom ni är en sådan fin och attraktiv arbetsplats så väntar man gärna ett tag för att sedan kunna komma in i den fina gemenskapen och kulturen med de många karriärvägarna. På så sätt kan man ha kandidater som man snabbt kan plocka in. Rekryteringsprocessen är redan eller i alla fall nästan redan klar. Det är mer eller mindre bara att trycka på knappen.

En positiv följd är att ett företag som har en så sympatisk och attraktiv framtoning på arbetsmarknaden att kandidater går ner i lön för att få jobba i den sporrande tillväxtmiljön. Detta gör också att man knyter sina medarbetare tätare till sig och det är svårare för andra företag att locka över dem med högre lön.  Ett fint, framgångsrikt företag med bra kultur, bra chefer, bra karriärvägar är oemotståndliga för många. Utnyttja det för ännu mer framgång!

Lennart BengtssonLennart Bengtsson
Ahrens & Partners

Annonser

Om Elitaren

Har i större delen av mitt yrkesverksamma liv arbetat i och även drivit tillväxtföretag. Idag brinner jag för att hjälpa andra att få förmånen att göra denna utmanande och roliga resa. Arbetar med Ahrens & Partners som i snart ett kvarts sekel har forskat på och hjälpt tillväxtföretag. Med vår kunskap och erfarenhet kan vi garantera dig tillväxt!

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: