//
du läser
Byråkrati, Dynamisk Effektivitet, Entreprenörsskap, Gaseller, Kaos, Lars Diethelm, Snabbväxare, Tillväxtföretag

Vill ni sluta växa – anställ en CFO!

byråkratiAtt över 99% av alla Svenska företag har låg, obefintlig eller negativ tillväxt är ingen nyhet, det är ett faktum. Att vi över huvud taget har tillväxtföretag i Sverige är ett resultat av det ständigt är nya företag som kommer i in snabb tillväxt för att sedan, när de saktar in eller försvinner, ersättas av andra. Som Ahrens Tillväxtlista sedan 1993 tydliggör är det endast mycket få företag som klarar en snabb och lönsam tillväxt över längre tid.

I veckan fick jag än en gång frågan varför det är så. ”Varför klarar företag att växa fort för att sedan tappa fart?”. Mitt standardsvar på denna fråga är: ”De har nog anställd en CFO!”.

Detta är såklart ett ytterst provocerande svar, inte minst för CFO’n i rummet. Men faktum är att enligt min erfarenhet avstannad tillväxt ofta sammanfaller med anställningen av en CFO. Och låt mig här och nu deklarera att det inte är CFO’ns fel att tillväxten avstannar. Det är såklart VD’ns, styrelsens och ägarnas fel: CFO’n gör bara sitt jobb. Och låt mig här och nu bekräfta att de även finns positiva exempel där tillväxten fortsatte eller till och med accelererade: och då är det oftast CFO’ns förtjänst – för hon visste vad hon skulle göra från tidigare tillväxtföretag-erfarenheter.

Och såklart är anställandet av CFO’n inte den enda kända orsaken för avstannad tillväxt. Men jag använder gärna CFO’n som exempel för ett allmänt problem bland tillväxtföretag. Problemet att inte klara övergången från kaos, som ofta råder i tillväxtföretag, till dynamisk effektivet, den optimala punkten mellan kaos och byråkrati.

För det är byråkrati som dödar tillväxt. Denna lömska farsot som har tagit kontrollen över så många företag. Denna sjukdom som alla avskyr men allt för många (frivilligt!) lever med. När byråkratin kommer in så dör tillväxten. Och ofta är det den nya CFO’n som smittar företaget.

Scenariot är enkelt: tillväxtföretaget lever i kaos. Ledning och personal upplever kaoset som sjukdom och vill ha bot. Självklart krävs det starka mediciner så man tar in någon som har bevisat att hon klarar av att skapa struktur ur kaos. En person som kan berätta hur det känns när man har kontroll, en person som har erfarenhet från ett större företag och där levt i kontroll under många år. En erfaren person som i 9 av 10 fall rekryteras via en rekryteringskonsult som inte har någon aning om hur tillväxtföretag fungerar. Och då många tillväxtföretag har utmaningen i back-office delen är det ofta en CFO som skall in. Och denna nya förmåga för med sig smittan. Men som alltid när man botar sjukdom så upplevs medicinen till en början som en gudagåva. Ända tills biverkningarna kommer. Och i detta fall är biverkningarna för mycket struktur, för mycket ordning. Kontrollen tar över. Rapporter ersätter numera veckovis de tidigare dagliga intuitiva insikterna. De tidigare snabba besluten skall nu utredas och beslut fördröjs. I ledningsgruppsmöten läggs allt med tid på att titta bakåt och inåt, på effektivitet och lönsamhet istället för framåt och utåt, mot marknaden. Det blir byråkrati, tillväxten saktar in. Och medicinen slår inte bara ut kaoset utan även tillväxtföretaget.

Problemet är såklart inte CFO’n utan doseringen av medicinen. Och den ansvarar VD’n för. I de fall där företaget lyckas att skapa dynamisk effektivitet, lyckas att ta sig från kaos till lagom kontroll, så är det oftast VD’ns förtjänst. VD’n som doserar rätt dvs tar in en CFO med lagom nivå på smittan eller ser till att CFO’n inte kan smitta hela bolaget. I några fall är det organisationen som stoppar smittan då den med våldsamma allergireaktioner förhindrar ytterligare medicinering. CFO’n åker då ut eller lämnar frivilligt.

Vad kan man då göra om man känner att företaget kommande från koas har passerad dynamisk effektivitet och hamnat i byråkrati? Försök att kämpa emot med all kraft – om det inte går lämna det smittade företaget. För kommer många andra att göra. Och tyvärr är det oftast de som skapat tillväxten.

Byråkrati stoppar tillväxt och som en äkta virusinfektion så är den svår att få ur företaget.

Och för tydlighetens skull: bokstaven ”F” i CFO kan bytas ut mot bokstäver som ligger tidigare men även senare i alfabetet. Men om bokstaven inte är ”F” eller ”E” så blir det oftast bara en lokal smitta som inte sänker hela företaget. Och så finns det allt för många exempel med bokstaven ”E”, då alltid initierad av styrelsen som behöver få mer ordning och lönsamhet i företaget.

Lars Diethelm - 2010Lars Diethelm

Ahrens & Partners

Annons

Om Tillväxtskaparen

25 års arbete i och med snabb tillväxt och exponering för hundratals tillväxtföretag har satt sina spår. Lars ser tillväxtmönster och tillväxtmöjligheter som få och brinner för att förverkliga företagens tillväxtdrömmar. Som tillväxtkonsult inom Ahrens & Partners får han många möjligheter att bevisa vad han går för.

Diskussion

En reaktion på ”Vill ni sluta växa – anställ en CFO!

  1. Utmärkt artikel! Förutom tillväxten, så dödar byråkratin även innovationsförmågan, inspirationen, initiativkraften, motivationen och det personliga engagemanget, och resultatet brukar bli en ”inte mitt bord”-mentalitet i organisationen som helhet.

    Publicerat av swdevperestroika | 30 april, 2013, 07:56

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: