//
du läser
Entreprenörsskap, Expansion, Fokus, Lars Diethelm, Snabbväxare

99% av de svenska företagen är döende!

rip_swedenDå och då händer det att man får ett underbart citat som man velat fått för länge sedan. Ett jag fick i förra veckan är från Bengt Nilsson, en av grundarna av IFS, dess mångåriga VD och långt ifrån beundrat av alla, sägs det.

Bengt lär har sagt: ”Ett företag som inte växer med 20% är ett döende företag!”

Med detta resonemang är de allra flesta svenska företag döende. Och jag är benägen att hålla med Bengt. Företag som inte växer är per definition döende. Det är bara en fråga om tid tills de försvinner. Och företag som växer år för år har per definition evigt liv.

Min erfarenhet är att företag som växer snabbare än 20% är fulla av liv. Det är så mycket roligare att prata med människor som jobbar i företag som växer fort. De vill någonting. De är oftast intresserade av mig som besökare: vad kan du bidra med att vi växer än mera. Det är öppna, tar in och gör någonting med det de får. Det händer saker. Hela tiden!

Om jag jämför det med företag som växer i inflationstakt så är det en helt annan historia. Kanske sammanfattar ordet ”levebrödsföretag” mycket väl vad det innebär att jobba i ett sådant företag. Det finns inget intresse att skapa någonting. Det är bröd för dagen som gäller. Självklart finns det entusiastiska, trevliga, öppna människor i sådana företag också. Men hur länge stannar dom? För det händer ju ingenting – företaget vill ingenting annat än att överleva. Kanske man skulle kalla dessa företag för ”Överlevebrödsföretag” instället? Eller varför inte ”Slöväxare”?

Så jag måste nog säga att Bengt har rätt: ett bolag som inte växer med 20% är döende.

Men nu tänker du kanske på de många företag som växer fort och sedan går i konkurs. Dessa 20% av tidigare svenska gaseller som ju faktiskt gör det varje år. Du tänker kanske att det är väl bättre att växa långsamt men kontrollerat, säkert. Det låter ju inte helt fel såklart men hur känns det? Vill man jobba i ett sådant företag?

Och då slår det mig att det är väl det som den största delen av den svenska befolkningen gör: jobba i verksamheter som inte växer med 20% eller mer. Många jobbar i slöväxare, många i krympare. Och några blir av med jobbet när företaget dör. Det är ju det som är normen. Inte att jobba i snabbväxande företag. Dessa människor kanske aldrig fått chansen att jobba i ett snabbväxande företag. Eller så söker de trygghet, lugn och ro, stabilitet. I ett döende företag?

Jag vill jobba med företag som lever – helst fort. Vägen är målet. Snabb tillväxt är underbart.

Tack Bengt för denna nya insikt. Jag skall bära den med mig framöver.

Lars Diethelm - 2010Lars Diethelm

Ahrens & Partners

Annonser

About Tillväxtskaparen

25 års arbete i och med snabb tillväxt och exponering för hundratals tillväxtföretag har satt sina spår. Lars ser tillväxtmönster och tillväxtmöjligheter som få och brinner för att förverkliga företagens tillväxtdrömmar. Som tillväxtkonsult inom Ahrens & Partners får han många möjligheter att bevisa vad han går för.

Diskussion

One thought on “99% av de svenska företagen är döende!

  1. Underbart bra! Jag håller med till fullo och vill även passa på att tacka för många fina artiklar som hjälper mig i mitt affärsmannaskap.
    – Att läsa och ta del av Era kunskaper hjälper mig att utvecklas och tänka rätt. TACK!
    Mvh / Anders

    Posted by Anders Åkesson | 5 mars, 2013, 01:27

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: