//
du läser
Ledningsgrupp, Lennart Bengtsson

Var ärlig med ledningsgruppen!

Ledningsgrupp, detta magiskt skimrande begrepp/företeelse. Det är status att sitta med i den. Många gånger följer den med en viss befattning. Det är betydligt lättare att ta in folk än att byta ut någon. Det är inget ovanligt att vi råkar på ”ledningsgrupper” på tiotalet eller ännu fler personer.

När en grupp börjar komma över fem personer i antalet närmar sig att gruppen blir en kommitté istället. En kommitté leder inte ett företag. Det brukar bli ett informationsforum istället när det blir för många deltagare. Då blir det rapportering för hela slanten i stort sett. Alla vill ha ”sin” sändningstid. Man kanske halvsover medan de tio andra rapporterar men vaknar till när man själv har ordet, men då kanske de andra halvsover eller kollar mailen på telefonen…

Raljerande? Lite kanske, men ack ändå ett allt för vanligt scenario. Rapport och informationsforum kan absolut ha sin plats. Men det är ingen ledningsgrupp. En ledningsgrupp jobbar framåt och driver företaget. I de fall man har en ”kommitté” som ”ledningsgrupp” bildas det en informell grupp på några enstaka personer som i verkligheten kör företaget.

Vi på Ahrens älskar tydlighet och rakhet. Bygg en ledningsgrupp som är värd namnet, om du nu behöver en ledningsgrupp. Det är inget måste i alla lägen. Definiera också gruppens uppdrag. Sätt spelreglerna. Ladda gruppen med olika personligheter. Det får finnas krutrök, men utåt är man eniga om besluten. Kan man inte vara enig utåt, då får man ta konsekvensen av det.

Var också tydlig med vem som sitter i ledningsgruppen och varför. Som vanligt är uppdraget inte ett hedersuppdrag. Det är ett hårt arbete där man skall bidra med relevant kunskap och förmåga. Vilken kunskap och förmåga som företaget behöver i olika perioder varierar. Därför är det ingen prestigeförlust om man får lämna ledningsgruppen.

 Lennart Bengtsson, Ahrens University

Annonser

Om Elitaren

Har i större delen av mitt yrkesverksamma liv arbetat i och även drivit tillväxtföretag. Idag brinner jag för att hjälpa andra att få förmånen att göra denna utmanande och roliga resa. Arbetar med Ahrens & Partners som i snart ett kvarts sekel har forskat på och hjälpt tillväxtföretag. Med vår kunskap och erfarenhet kan vi garantera dig tillväxt!

Diskussion

En reaktion på ”Var ärlig med ledningsgruppen!

  1. Håller med, med tillägget att detta nog gäller för alla företag inte bara snabbväxare.

    Publicerat av Benny Ström | 30 mars, 2012, 03:42

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: