//
du läser
Ägare, Ledningsgrupp, Lennart Bengtsson, Styrelse

Ägare äger ägarfrågan!

Ett bra och drivet team består av olika personligheter och kompetenser som kompletterar varandra. Olikheterna skapar spänning och energi. Det får gärna slå gnistor, kinderna får gärna bli blossande röda och pulsen får rusa. Bara det landar i något konstruktivt och att det inte blir härdsmälta.

I en styrelse, speciellt i en styrelse för ett snabbväxande företag, är detta viktigt. Växer man snabbt så måste man agera snabbt. Skall man agera snabbt så måste man även veta vart man ska. Annars kan man inte fatta de beslut som för företaget mot målet eller visionen. För att mål och vision ska vara tydliga så måste ägaren/ägarna vara tydliga med vad de vill med företaget.

En erfarenhet vi inom Ahrens har är att ofta tar ägarfrågorna en betydande del av styrelsemötena. Med flera ägare, då är det inte ovanligt med flera olika agendor. Någon vill bygga ett stort solitt företag. Någon har exitplaner inom x antal år och så vidare.

Detta omöjliggör ett effektivt styrelsearbete. Styrelsen är inget forum som ägarfrågorna skall behandlas i. Ägarna ska istället inspireras av Vatikanstaten. Hur gör man för att välja en ny Påve? Jo man låser in sig i ett rum och kommer inte ut förrän en ny Påve är vald. Alltså måste ägarna ha ett eget ägarforum där man kommer överens om vad man vill med företaget. När denna överenskommelse är klar så landar den i ett ägardirektiv till styrelsen. Med detta ägardirektiv kan styrelsen sedan coacha ledningen mot målet.

Frågan hänger i luften om inte ägarna skall sitta i styrelsen?  Det finns ingen självklarhet i detta. Som jag berörde i ett tidigare inlägg så skall man anpassa styrelsen efter de behov och utmaningar som företaget står inför just då. Ett styrelseuppdrag är inte en hedersbetygelse på livstid. Ett styrelseuppdrag får man för att bidra med en unik egenskap och kompetens som behövs just då. När den egenskapen eller kompetensen inte är lika aktuell så ska någon annan ta platsen och tillföra det som är mer angeläget vid den tiden. En viss omsättning i styrelsen främjar nytänkandet. Den dagen när man inte anser att det behövs tänkas nytt, ja då är det början till slutet…

Lennart Bengtsson

Ahrens University

Annonser

Om Elitaren

Har i större delen av mitt yrkesverksamma liv arbetat i och även drivit tillväxtföretag. Idag brinner jag för att hjälpa andra att få förmånen att göra denna utmanande och roliga resa. Arbetar med Ahrens & Partners som i snart ett kvarts sekel har forskat på och hjälpt tillväxtföretag. Med vår kunskap och erfarenhet kan vi garantera dig tillväxt!

Diskussion

En reaktion på ”Ägare äger ägarfrågan!

  1. Härligt Lennart, då är vi ju överens om att ett tydligt ägardirektiv är en av förutsättningarna som behövs för att skapa tillväxtdriv i styrelser!

    Publicerat av Camilla Rüdén | 23 februari, 2012, 08:23

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: